Зъбни фасети

Фасетите са няколко вида, според технологията на изработването и използваните материари. Като видове има керамични фасети и фотополимерни фасети.

Фотополимерните фасети се изработват от фотополимер като пломбите. Само че при изработката на фотополимерните фасети се използват специални техники на изграждане, различен от правенето на пломба. Този метод за изработване на фотополимерни фасети е много сложени и е свързан със специални умения на зъботехниците. Използването на различни маси и играта с цветовете и ефектите за постигане на реалистични резутати не е за всеки . Изискват се излючителни умения от даденият зъботехник.  Въпреки, че всички се опитват да правят фасети, рядко им се получава. Изработката на истинска фасета е една много финна работа, свързана с богат опит и много знания и умения.

Другият вид фасети -  това са керамичните фасети, които са най-качественият вариан. Керамичните фасети се изработват от чиста керамика или от литиев дисиликат, който е много здрав и с естествен външен вид. Керамичните фасети са по-качествени от фотополимерните фасети, защото са изградени от керамика. Чистата керамика и литиевият дисиликат не поемат течности  с времето те не потъмняват, не се преоцветяват и не променят външният си вид. Те са стабилни във времето.  Дори и най-качественият фотополмер поема течности и се преоцветява. Това е така, защото фотополимерът представлява смола с различни пълнители.  Някой фотополимери от висок клас съдържат нано-керамични частици, но въпреки това смолата пак имбибира. Слабото място винаги остава смолата. При фасетите от чиста керамика и литиев дисиликат всичко товоа се избягва.

Керамичните фасети могат да се изработят по няколко начина. Единият начин е чрез нанасяне послойно на керамични маси.  Това е най-трудният, но и най-качествен начин. Другият е чрез пресоване, прескерамика и поставяне на боички накрая върху пресованата керамика. Има и комбинация от двата чрез пресване и нанасяне на корекция с керамика. Всичко е въпрос на правилен избор и финансови възможности .

                        

 
  
  

 

Image: